Idealny program dla gastronomii powinien być przede wszystkim łatwy w użyciu, funkcjonalny i dostosowany do potrzeb użytkownika. Kompleksowość rozwiązania oznacza możliwość prowadzenia sprzedaży, rozliczeń, kontroli utargów placówki oraz magazynu. Narzędzie to powinno wspierać funkcjonowanie zarówno restauracji, baru jak i kawiarni. Oprócz funkcji podstawowych system powinien mieć możliwość rozbudowy i konfiguracji tak, aby w przypadku rozszerzenia działalności lub jej przekształcenia klient nie był zmuszony do zmiany oprogramowania a jedynie miał możliwość rozszerzenia go o dodatkowe niezbędne moduły.
Podstawową funkcjonalnością oprogramowania dedykowanego dla branży gastronomicznej jest:
możliwość sprzedaży kelnerskiej i barmańskiej, łatwą komunikację z kuchnią, skracając do niezbędnego minimum czas realizacji zamówienia, prowadzenie rozliczeń i kontrola utargów i magazynów. W zależności od potrzeb użytkownika program powinien mieć możliwość rozszerzenia funkcjonalności o dodatkowe moduły takie jak: analizy i raporty, kontrolę kosztów, zaawansowaną obsługę zamówień, inwentaryzacje, rozliczenia i rabaty, możliwość planowania imprez, wystawiania faktur, obsługę gastronomii zamkniętej, eksport danych do innych systemów, rozliczanie produkcji gastronomicznej, prowadzenie gospodarki wielomagazynowej i wiele innych.
Niezależnie od tego ile funkcjonalności i jak bardzo będzie to zaawansowane rozwiązanie, idealny program powinien mieć nie tylko nowoczesny interfejs ale przede wszystkim zapewnić najwyższą ergonomię i wygodę pracy.