Pakowarki

Wyświetlanie 1–18 z 45 wyników

Istnieje wiele produktów spożywczych, które pomimo niskiej temperatury w lodówce lub zamrażarce muszą być spożyte w krótkim okresie czasu. Zestawienie zawarte w poniższej tabeli dowodzi, że można skutecznie przedłużyć ich trwałość. Co więcej, efekt ten uzyskamy bez użycia nieprzyjaznych dla zdrowia konserwantów, które nierzadko zmieniają smak, zapach, barwę, a nawet strukturę fizykochemiczną wędlin i innych przetworów.

Pakowanie próżniowe nie tylko powstrzymuje rozwój szkodliwej flory bakteryjnej, ale blokuje też utlenianie się zawartych w produkcie pigmentów, aromatu, witamin i tłuszczów. W przypadku pakowania produktów o wyjątkowo delikatnej strukturze lub w warunkach niebezpieczeństwa rozwoju mikroorganizmów beztlenowych, warto rozważyć zastosowanie tych modeli pakowarek, które po wytworzeniu próżni w opakowaniu, opcjonalnie mogą napełnić je mieszaniną neutralnych gazów.
PŁYNNA GRANICA TEMPERATURY WRZENIA
Należy pamiętać, że istotą pakowania próżniowego jest zmiana (zmniejszenie) ciśnienia w opakowaniu. Szczególne znaczenie ma to wówczas, gdy chcemy zapakować produkt ciekły lub zawierający ciecz. O ile jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że standardowo woda wrze w temperaturze 100° C, po przekroczeniu 99% próżni wrzenie pojawi się już w temperaturze ujemnej! Producenci pakowarek próżniowych wyposażają je w specjalne tryby odsysania powietrza z opakowań zawierających ciecz, zapobiegając tym samym ulotnieniu się pary wodnej.

INNE TYPY PAKOWAREK
Urządzenia z serii CTP to inaczej zamykarki pojemników, służa do pakowania na tackach PP szerokiej gamy produktów spożywczych. Znajdują zastosowanie wszędzie tam gdzie produkty sprzedawane są luzem i sa przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Seria CVP – to pakowarki próżniowe komorowe i bezkomorowe. Bezkomorowa zewnętrzna pakowarka próżniowa służy do pakowania produktów spożywczych i artykułów przemysłowych w woreczki zamykane próżniowo. Technika bezkomorowego pakowania umożliwia pakowanie produktów o zróżnicowanych gabarytach, przekraczających wymiary pakowarki. Pakowarki komorowe maja zróżnicowana wielkość komory pakującej, a poszczególne fazy cyklu pakowania realizowane są zgodnie z parametrami ustawionymi w pamięci sterownika. Dzięki temu istnieje możliwość automatycznego sterowania pracą urządzenia ( krótki czas pakowania).

Aby uzyskać więcej informacji o prezentowanych poniżej urządzeniach lub o rozwiązaniach zaspokajających niestandardowe potrzeby, prosimy o kontakt z Działem Zarządzania Sprzedażą POLKAS pod numerem telefonu 12 634 05 44, e-mailem: info@polkas.pl lub przez dostępny na stronie czat.