Krajalnice – to urządzenia zaprojektowane z myślą o wygodnym porcjowaniu żywności takiej jak wędliny czy sery. Krajalnice kroją pożywienie na plastry o określonej grubości dostosowanej do wymagań użytkowników. Niewątpliwą zaletą tych maszyn jest ergonomia użytkowania- minimum wysiłku przy maksimum wydajności pracy. Najważniejszymi cechami dobrej krajalnicy jest jej szybkość i niezawodność. Ponadto krajalnica ma być prosta i bezpieczna w obsłudze. Urządzenia te wykorzystują podczas swojej pracy grawitację, co powoduje że nie jest rzeczą konieczną dociskanie żywności podczas krojenia do pracującego ostrza. Kolejną ważną cechą dobrego urządzenia jest łatwość utrzymania go w czystości. Należy pamiętać, że dobra krajalnica to krajalnica bezpieczna, posiadająca zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem. Moc krajalnicy nie ma znaczenia w przypadku, jeśli ma być ona przeznaczona do użytku domowego. Podobnie jest z designem i wymiarami. Obecnie producenci mają w swojej ofercie coraz więcej modeli z ergonomiczną, dopasowaną obudową. Kupując krajalnicę należy brać pod uwagę rodzaj produktów jaki zamierzasz kroić a dodatkowe akcesoria do urządzenia z pewnością uatrakcyjnią jego obsługę.