Szatkownica jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie przeznaczone do krojenia, cięcia, tarcia, szatkowania warzyw i owoców. W gastronomii ma niezwykle szerokie zastosowanie, gdyż dzięki niej można ciąć warzywa zarówno w plastry, słupki, paski, ścierać je, trzeć, rozdrabniać i szatkować. Decydując się na zakup tego urządzenia musimy brać pod uwagę jej docelowe przeznaczenie: czy będzie przeznaczona do małej gastronomii, jadłodajni czy do zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Szatkownice możemy podzielić na ręczne i elektryczne. Dobra szatkownica powinna być przede wszystkim bezpieczna i zapewnić komfort użytkowania, powinna być wykonana z materiałów nierdzewnych i trwałych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dzięki wymiennym tarczom urządzenie to jest niemal urządzeniem wielofunkcyjnym jeśli chodzi o możliwości krojenia.